Wednesday, July 7, 2010

Ibrah saman motor

Assamualaikum.

Dah hampir 2 bulan ,aku xtulis sebarang perkongsian dlm blogku ini.xde idea.huhu.
Nak dijadikan citer,mggu lepas,aq ada dapat surat.ingatkan surat dapat duit,tp rupa2nya surat kena buang duit.tengok2 kepala surat CAWANGAN TRAFIK IPK KUALA LUAMPUR n then baca tajuk surat
PERINGATAN BAYARAN SAMAN TRAFIK.terus aq tension n pelik.aq ada wat salah ke masa bwk kenderaan kat kl?dlm bakul motor aq,xda surat saman pun.pastu aq pun check kat myeg.dia punya susah nak check byr saman,nak kena register n wat password pulak.leceh betul r.
Check punya check,akhirnya terjumpalah pe kesalahan aq,rupa2nya aq salah parking tempat motor masa gi lowyatt kat jln imbi.byrn saman rm 30.fuh,nasib baik rm 30 bkn rm100 (dlm hati,rm30 byk jgk tu,mcm2 bley guna terutama nak isi minyak motor utk 4 mggu).Kena pulak aq tgh hampir pokai sekarang ni.huhu.
Rabu semalam,dgn masa yg ada lebih kurang dua jam setengah,aq setelkan byr bil maintenance umah+ bil air dulu,pastu betulkn brek tangan motor yg putus, n then gi kedai kasut,akhir sekali aq gi IPD PJ kat pj state,punyalah susah nak cari jln masuk ke IPD PJ ni.nasib baik aq xpert 'jln tikus' kat area pj state ni.hehe.pas parking motor,aq terus gi balai polis n cari tempat bayar saman.dah jumpa,aq pun masuklah dlm tempat bayaran saman.Cabaran pertama menanti aq,org ramai lebih kurang 30 org.Cabaran kedua,de 2 kaunter semakan saman n 1 kaunter bayaran saman (kawe rasa mcm pelik pulak,org ramai tp kaunter sikit,ditambah pulak kawe xpernah byr saman sblm ni,jd pening ckit r dgn prosedur byr saman ni).Cabaran ke -tiga,tggu masa nak byr saman,hampir 30minit gak tggu.aq perhatikan byk org yg datang nak byr saman berjumlah rm100 keatas.n aq tgk diaorg ni suka buat kesalahan yg sama berulang kali.mcm dah jd hobi n takwim bulanan utk dia org byr saman.haha.

Analogi...
Masa aq dok beratur nak byr saman tu,tiba2 aq terfikir,knp hal2 sebegini terjadi kat aq? rupa2nya tanpa aq sedari,ALLAH tealah mengajar satu hakikat bahawa setiap yg berlaku,xkira hal2 yg baik atau yg buruk dlm setiap diri manusia tu ada hikmahnya.Terpulang pada diri kita sama ada nak belajar atau x.Tp bagiku saman motor oleh polis trafik ni x ubah seperti dalam ayat 11 surah Ar-Ra'd :

Baginya (manusia) ada malaikat-malaikat yg selalu menjaganya bergiliran,
dari depan dan belakangnya.Mereka menjaganya atas perintah Allah.Sesungguhnya
Sesungguhnya Allah tidak akn mengubah keadaan sesuatu kaum sebelum mereka
mengubah keadaan mereka sendiri.Dan apabila Allah menghendaki keburukan sesuatu
kaum,maka tak ada yg dapat menolaknya dan tidak ada pelindung bagi mereka selain
Dia.

Nah,kat dunia ni pun ada org yg catat kesalahan kita,ini lagikan di akhirat kelak.Allah pasti tanya balik.So pe kita nak jwb?anggota2 bdn kita jd saksi kalo kita berdusta.

Mengenai banyaknya karenah birokrasi (xtau betul @ x penggunaan ayat ni) nak byr saman,dapat dianalogikan bahawa apabila berada di alam akhirat kelak,iaitu di padang mahsyar, semua manusia akan diasingkan,org yg beriman,terus dimasukkan ke syurga,yg kafir,terus dimasukkan ke dalam neraka.jika banyak dosa kita,maka,semakin panjanglah masa utk Allah tanya secara detail.Dan ketahuilah bahawa 1 hari kat akhirat bersamaan 1000 hari kat dunia.ditambah lagi bukan kita sorang je yg akan disoal,setiap umat dari umat Nabi Adam sehingga umat Nabi Muhammad S.A.W,akn ditanya.so kita xtau berapa lama kita nak tggu giliran.mgkn 1 juta tahun atau lebih lagi?so fikir-fikirkanlah...(terutama utk diriku sendiri).

Selepas ini aq akn cuba pelajari kesilapan yg berlaku pd diriku n mengambil pengajarannya.Aq xmau jadi seperti kaum2 nabi Nuh,nabi Hud dgn kaum 'Ad,nabi Saleh dgn kaum Thamud,nabi Lut dgn kaumnya,nabi Syuaib dgn kaum Madyan,nabi Musa dgn bani Israel.Mereka ini ditimpa azab kerana xnak ikut ajakan beriman kepada Allah.dan dlm konteks perkongsian kali ini adalah mereka ini xnak ambil pengajaran akibat ingkar perintah ALLAH.sedangkan mereka ini berjalan atau menetap diatas bekas tempat2 kaum diazab Allah.maka tidakkah kamu wahai manusia hendak berfikir?

p/s :Ya ALLAH aq memohon kepadaMu agar Engkau tetapkan hatiku dan sentiasa bersikap Ihsan dlm apa jua tindakkan daku.ameen